مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران با بیان اینکه شرکت مهاب قدس به عنوان مشاور طرح همواره بر سد گتوند نظارت دارد و به طور همزمان کیفیت آب خروجی سد نیز توسط سازمان آب و برق خوزستان اندازه گیری می شود ،گفت: این سد به کلیه اهداف خود دست یافته و نیاز به علاج بخشی ندارد.
به گزارش آژانس رویدادهای مهم صنعت ” آوای صنعت ”، «بهروز مرادی» امروز (جمعه) گفت: مطالعات زیست محیطی این سد توسط دانشگاه تربیت مدرس انجام گرفته و مجوز محیط زیست آن در سال ۸۷ صادر شده است. به منظور تطابق عملیات اجرایی با دستورالعمل های محیط زیست نیز از دانشگاه علوم پزشکی قزوین به عنوان بازرس معتمد استفاده شده است. در حال حاضر با گذشت ۸ سال از بهره برداری این سد، حکایت از عملکرد مطلوب زیست محیطی این سازه آبی وجود دارد.
مدیر عامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران اضافه کرد: کیفیت آب رها شده از سد، نه تنها نسبت به شرایط طبیعی رودخانه قبل از احداث سد تغییر محسوسی نداشته، حتی در سال های اخیر بهبود نیز یافته است.
مرادی در خصوص چگونگی مطالعات این سد گفت: سد گتوند علیا، آخرین سدی است که با هدف مهار سیلاب های ویرانگر، تولید چهار هزار و ۲۵۰ گیگا وات ساعت انرژی در سال و تأمین و تنظیم آب مطمئن برای پایین دست، بر روی رودخانه کارون احداث شده است. مطالعات اولیه آن پیش از انقلاب اسلامی توسط مشاوران خارجی صورت پذیرفت و در ادامه نیز پس از انقلاب اسلامی توسط مشارکت مشاورین داخلی و خارجی تدقیق شد.
وی ادامه داد: به سبب وجود چشمه ها و رودخانههای شور و همچنین سازند گچساران حاوی رگه های نمک، مطالعات کیفیت آب در دستور کار این شرکت قرار گرفت. به همین منظور ضمن تعبیه مجاری تخلیه آب در ترازهای مختلف سد، اقدام به اجرای پتوی رُسی و پر کردن فروچاله های سازند گچساران عنبل با دوغاب رُس شد. این کار سبب شد که با آبگیری سد، ضمن تشکیل لایه بندی کیفی آب، نمک ورودی از چشمه و رودخانه های شور و نمک های انحلال یافته در کف یا همان حجم مرده مخزن انباشته شده و با آب های کیفیت مطلوب که ۸۵ درصد حجم مخزن را تشکیل می دهند مخلوط نشود و لذا تهدیدی برای پایین دست نیز نباشد.
مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران افزود: با گذشت ۸ سال از آبگیری سد، ضمن مهار سه سیلاب ویرانگر، ۱۶ هزار و ۵۰۰ گیگا وات ساعت انرژی و ثبت آمار بیشترین تولید محصولات کشاورزی نظیر نیشکر، حاکی از این مهم است که به کلیه اهداف سد رسیده ایم.
مؤسسه آب دانشگاه تهران نیز در سال ۱۳۹۳ از سوی سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، اقدام به ارزیابی طرح گتوند علیا کرد. بر اساس نتایج مطالعات مزبور، همان راهکار مدیریت مخزن که از سوی این شرکت از ابتدای بهرهبرداری انجام شده بود، به عنوان گزینه برتر اعلام شد.