ماجرای گاز ترکمنستان که به قطع گاز مناطق شمالی کشور در فصل سرما انجامید، فقط یکی از موارد پرونده قطور بیژن زنگنه است و وی در ۸ سال تصدی وزارت نفت در دولت روحانی، اقدامات حاشیهساز و خسارتبار فراوانی انجام داد.
به گزارش “نوای صنعت“، مالک شریعتی سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس در توئیتر نوشت: آقای دکتر ظریف! حال که سکوت شکستید، در ایامی که وزارت نفت دولت سیزدهم بدون برجام موفق شده بدهی ترکمنستان را تسویه و قرارداد گازی را احیا کند، آنچه سال ۹۹ در جلسه با بنده و جمعی از نمایندگان در دفترتان گفتید، علنی بگویید: “زنگنه در ماجرای ترکمنستان خیانت کرد”، دانستن حق مردم نبود؟!
لازم به ذکر است با روی کار آمدن یازدهم، بیژن زنگنه وزیر نفت وقت، تعامل گازی ایران و ترکمنستان را بدون هیچ دلیلی در سال ۹۵ به هم زد.
ایران از سالیان قبل در فصل سرد از ترکمنستان گاز وارد میکرد و بابت این واردات، مبلغی به ترکمنستان بدهکار بود. در دولت حسن روحانی، اقدامی برای بازپرداخت بدهی صورت نگرفت.
با اقدام زنگنه، در دولت گذشته مناطق شمالی کشور به علت توقف واردات گاز از ترکمنستان دچار کمبود گاز در فصل سرما شدند.
در دولت سیزدهم بعد از گذشت ۲۰ ماه، با تسویه کامل اصل بدهی قبلی ترکمنستان تعامل گازی دو کشور مجددا احیا شده و به سطح ۲۰ میلیون متر مکعب مجموع سوآپ و ورادات رسیده است.
پایداری شبکه گاز شمال و شمال شرقی ایران، کمک به حل ناترازی گاز در روزهای سرد سال و افزایش صادرات گاز ایران به کشورهای ترکیه و عراق و احیای قرارداد صادرات گاز به پاکستان از جمله مزایای خرید گاز ارزان ترکمنستان است.
حکم اولیه محکومیت ایران در پرونده واردات گاز از ترکمنستان، در سال ۹۹ صادر شد و در سال ۱۴۰۰ در دولت سیزدهم پرداخت بدهی ترکمنها آغاز شده و به سرانجام رسید.
از ابتدای دولت فعلی، به صورت مداوم روند مذاکره و فشار به عراقیها برای دریافت معافیت از آمریکا و وصول مطالبات ایران در جریان بود که حال حدود ۳ میلیارد دلار آن در شرایط تحریم به نتیجه رسید که اتفاقا نشانه توانمندی دیپلماتیک ایران است نه ضعف آن. اظهارات وزیر خارجه عراق نیز موید تحت فشار بودن از طرف ایران و محدود شدن گاز دریافتی و نیازمندی به مجوز آمریکاست.
البته ماجرای گاز ترکمنستان،فقط یکی از موارد پرونده قطور بیژن زنگنه است و وی در ۸ سال تصدی وزارت نفت در دولت روحانی، اقدامات حاشیهساز و خسارتبار فراوانی انجام داد.
منبع: ایرنا